Vad hände med Dangoule, verklighetens Lilja 4-ever? - Karmakontot
30523
post-template-default,single,single-post,postid-30523,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-3,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
Jag har lärt mig saker som jag önskar att jag aldrig hade gjort -trafficking

Vad hände med Dangoule, verklighetens Lilja 4-ever?

Vad hände med verklighetens Lilja 4-ever?

I torsdags ringde SVT med anledning av att vi för två år sedan kände att kampen som traffickingoffren för är alldeles för tyst. Karmakontot skapade då en kampanj och insamling vilka vi skickade hundratals mail till politikerna i Skåne. Mailutskicket innehöll en inbjudan med ett förslag på ett minnesmärke av Dangoule, -mer känd genom Lukas Moodysson film som “Lilja 4-ever”. Förslaget presenterades som ett projekt skulle kunna engagera invånare i Malmö, för hur monumentet skulle kunna bli medfinansierat samt spridas i nätverket med hjälp av Karmakontots insamling för traffickingoffrens upprättelse.

Vet ni vilket svar politikerna gav? Tystnad. Hela NOLL svar fick vi tillbaka av de hundratals mail. NOLL!

Idén vart motarbetad genom tystnad och våra ambitioner kvävdes med och mer för varje dag. Kanske såg de inte förslaget som en del i en bredare strategi för att motarbeta problemen med just trafficking och våld i Sveriges gräns till Europa. Men, Karmakontot såg och ser det. Föreningen backade Melita Rexhepi, Liljas enda vän i Sverige när hon var vid liv, och lyfte den här idén som sannolikt skulle kunna innebära internationell uppmärksamhet. Det kan verkligen fungera, -och inte bara som ett ställe för alla utsatta eller anhöriga att komma till för att hedra alla de som överlevt och inte överlevt, – utan även bli ett nytt turistmonument som speglar historien och mänskliga öden, genom ett kulturella uttryck sätta värderingar och mänskliga rättigheter på agendan. Det skulle kunna komma utgöra ett det statement för de svenska värderingarna som man så ofta annars skryter om i liknande sammanhang.

“Jag var nitton år gammal och träffade en äldre man i fina kläder som prisade mig och lovade guld och gröna skogar i ett arbete som inköpare av mode runt om i Europa. Jag skulle få en flygbiljett runt om i Europa för att flyga tillbaka provkollektioner som jag ansåg bäst och snyggast. Alla provkläder skulle givetvis ingå som ersättning. Jag fick direktiv vart vi skulle ses igen för ett möte där jag skulle få mina första flygbiljetter.”

Global Slavery Index, uppskattar att så många som 45,8 miljoner befinner sig i en slaverisituation. Globalt beräknas cirka 1,2 miljoner barn vara offer för människohandel för sexuella ändamål. I Sverige försvinner också människor varje år, och det finns antagligen ett stort mörkertal. Så varför har vi inte bättre tagit till vara på historien om Lilja 4-ever för att göra något mer konstruktivt, som skulle kunna vara ett ställningstagande emot sådant som är oacceptabelt, -att inkräkta på andras valfrihet. Karmakontot strävar efter att lyfta lösningar som ökar valfriheten bland fler; de sociala och affärsmässiga möjligheterna som stärker imagen och sammanhållningen i Malmö. Undra vad politikerna ser på samma sak.

“Jag undrar hur många kvinnor det är som lockas in på det sättet. För sanningen är att man hör och ser det man vill se hos andra människor och först när man blir lite äldre så har man fått lära sig att om det låter för bra för att vara sant så är det så.”

En kan ju börja fundera över hur långt en själv kan påverka en annan utan att inkräkta på den andres motsvarande lika rättighet att bestämma över sig själv. Av alla de mail med inbjudningar till samarbete som vi skickade i samband med kampanjen våren 2016, hade vi åtminstone velat att vi kunde kräva svar från våra egna representativa politiker. Vi tänkte att det var möjligen så att de tänkte att nystartade Karmakontot behövde större förtroendekapital för att driva ett sådant projekt.

“En gång när vi semestrade i Thailand kom ett flertal tillsynes män från samma trakt in på en strandklubb varav den ena försöker att övertala oss föräldrar att de skulle ta hand om vår sovande dotter medans vi umgicks vidare med vännerna. Det var en stor portion av naivitet i kombination med skicklighet som räddade oss en hårsmån från att få åka hem utan vår dotter. -Det är jag tvärsäker på.”

Nu i torsdags två år senare, ringde SVT oss och frågade om vad som hände med arbetet för att få en minnesstaty av Dangoule upprättad för att hedra traffickingoffren! Det visar sig att Janne Josefsson tittar tillbaka på tidigare reportage och vill följa upp lite av vad som hänt sedan reportaget om verklighetens Lilja 4-ever. Vi håller tummarna att vinden nu vänder och att diskussionen återigen ska komma på tapeten.

 

Karmakontot verkar för att belysa samhällsproblem och skapa handlingskraft med moderna och innovativa metoder. Vi och Insamlingsstiftelsen Mot Trafficking tycker att det behövs nya och modiga sätt för att skapa den värld vi vill se gå i arv. Därför hoppas vi fortfarande att få se traffickingoffrens upprättelse genom ett icke-traditionellt minnesmärke i form av modern konst – staty eller streetart i Banksy-style

 

Du kan gilla eller dela vidare artikeln för att visa Ditt stöd!

Här kan du läsa vad Karmakontot tidigare skrivit om verklighetens Lilja 4-ever och konst i det offentliga rummet.

Om du vill kan du lyssna på en prisad radiointervju med Melita Rexhepi, Liljas enda vän i Sverige när hon var vid liv, som fortfarande kämpar för att få upp ett minnesmärke med Dangoule, -verklighetens Lilja 4-evers. Melita Rexhepi du ger aldrig upp och är en inspiration till handlingskraft för många <3


Citaten ovan är tagna från medlemmar i föreningen Karmakontots egna berättelser om att snudda vid en annans verklighet i trafficking.

No Comments

Post A Comment