LUCKA 7 - Cirkulära idéer som hjärtefråga
28984
post-template-default,single,single-post,postid-28984,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-3,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
nyårskalender, lucka 7, 7 december, cirkulär ekonomi, cirkulär innovation och design, jul

Cirkulära idéer som hjärtefråga

7 december firar vi internationella dagen för civil luftfart, hur man nu firar en sådan? Det finns dock en koppling till högre höjder, innovation och “allt som kommer upp måste komma ner”, dvs den cirkulära ekonomin. Att förändra världen handlar ju inte bara om insatser för välgörande ändamål i traditionell mening utan om att göra ett positivt avtryck.

Det finns många processer i våra tidigare slit- och slängvanor och som behöver ersättas med cirkulärt tänk. Det har lett oss in i ett enormt fokusskifte där alla branscher nu börjar driva innovation. Det mest fantastiska i det hela är att vi alla kan vara med och bryta ny mark genom att delta på de evenemang som arrangeras särskilt för att lösa olika problem, det kallas även för “utmaningsdriven innovation”. Det kan exempelvis handla om framföra idéer som att göra tandkrämstabletter istället för att vi ska förbruka tandkräm i plasttub, att designa kläder som kan växa med barnen eller hur digitala tjänster skulle kunna förebygga språkhinder och andra barriärer.

Överallt talar man om “Cirkulär ekonomi”. Det finns olika skolor för den cirkulära ekonomin, en är det naturliga ekosystem som CradletoCradle (vagga till vagga) avser att efterleva genom att eliminera begreppet avfall och se till att göra allt avfall till mat. Det känns spännande att få vara med på vår tids resa genom den mest utvecklingsintensiva perioden i människans historia så här långt.

På svenska regeringens sida går att läsa om tanken med Cirkulär och biobaserad ekonomi:

”Vi ska klara livsmedelsförsörjningen, energifrågan och övergången till en cirkulär och biobaserad ekonomi i ett samlat grepp. Det handlar om nya sätt att tillvarata jordens resurser. Det är grundläggande med en hållbar och giftfri råvaruproduktion. Syftet med samverkansprogrammet cirkulär och biobaserad ekonomi är att gemensamt kraftsamla innovationsinsatser för att den biobaserade ekonomins andel ska växa samt främja cirkulära lösningar.”

 

 

nyårskalender, lucka 7, 7 december, cirkulär ekonomi, cirkulär innovation och design, jul

Bilden kommer från: (Nelson & Dubinovic, 2015)

 

Dagens fokus

Dagens fokus går till Stockholms innovatörskrets som är den enda förmånstagaren bland Karmakontots alla presenterade, som har nytänkande som hjärtefråga. Vad vore väl samhället utan nya idéer som byter ut otjänliga processer? Genom Stockholms innovatörskrets och andra initiativ skapas goda chanser för dig att ta dig eller dina idéer till nästa nivå. De flesta bär på någon idé om förbättring och tillsammans utgör vi en idébank om vår gemensamma framtid som är värd att satsa miljarder på.

Alla dagens donationer till Stockholms Innovatörskrets via Karmakontot går oavkortat till deras viktiga verksamhet att stödja framtidens lösningar.

Mer om Stockholms Innovatörskrets

www.stik.se

nyårskalender, lucka 7, 7 december, cirkulär ekonomi, cirkulär innovation och design, jul

Tips på mer om cirkulär ekonomi

https://www.ellenmacarthurfoundation.org/publications

www.circulareconomy.se

www.cradlenet.se

 

No Comments

Post A Comment