Markens dag - World Soil Day
28981
post-template-default,single,single-post,postid-28981,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-3,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
5 december, 6 december, World soil day, Markdagen, jordens dag, nyårskalender istället för julkalender, jul 2017

Markens dag / World soil day

“A nation that destroys its soils destroys itself. Forests are the lungs of our land, purifying the air and giving fresh strength to our people.” Franklin D. Roosevelt

 

markens dag world soil day 5 december


I år har FN haft temat: “Att bry sig om planeten börjar från marken”. Sund jord är en kombination av mineraler, sten, vatten, luft, organiskt material (växt- och djurrester), mikroorganismer, inklusive bakterier, svampar och protozoer och en mängd olika insekter och maskar. Detta invecklade nät utför en process som ständigt fyller på jorden och upprätthåller långsiktig fruktbarhet. 95 % av vår mat kommer från jorden men 33 % av vår jord är redan otjänlig, samtidigt som vi behöver föda till fler människor. Vill du bidra till att minska spridningen av syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel i naturen, välj ekologiska livsmedel där man inte får använda dessa. På så sätt värnar du om miljön och människorna som arbetar med odlingen.

Idag går dagens fokus till Håll Sverige Rent som driver frågor som omprövar gamla sanningar och sprider livsviktig information. Alla dagens donationer till Håll Sverige Rent via Karmakontot går oavkortat till deras arbete för ett bättre hav!

 

 

 

Plast i våra hav

Plast är det vanligaste skräpet i alla världens hav. Ofta är skräpet produkter som bara använts en gång, som olika sorters förpackningar, och som kommer från enskilda konsumenter. Plast är ett material som håller väldigt länge men som ändå används till engångsartiklar. Oidentifierbara plastföremål, engångspåsar och förpackningar är det vanligaste skräpet på våra stränder. Förpackningar och material som är gjorda för omedelbar användning dominerar. Det vi använder en kort stund under en solig dag på stranden blir kvar i hundratals år om det hamnar i havet. 5-13 miljoner ton skräp hamnar i våra hav varje år. Haven håller på att förvandlas till stora soptippar och eftersom ingen har ansvar att städa haven ökar mängderna för varje år som går. Skräp motsvarande fem fulla badkar spolas i land på Bohuskusten varje timme.

det farliga kretslogger håll Sverige rent, plast, förorening, World soil day, markens dag, allt hänger ihop, jul 2017, nyårskalender

Följ med Håll Sverige rent i sommar, bli en samhällshjälte och skräpdyk.

TIPS till dig som letar du efter medvetna julklappar!

  1. Håll Sverige rent har en nya bok i sin webbshop: Ali, Sara och Allemansråttan.
  2. Gåvokort istället för julkort Karmakontot

 

 

 

 

 

 

“Soil is earth’s barefoot and when we walk barefoot, two barefoot touches each other with love!”
― Mehmet Murat ildan

No Comments

Post A Comment