En hållbar livsstil - Karmakontot
28922
post-template-default,single,single-post,postid-28922,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-3,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
4 december, nyårskalender istället för julkalender, hållbarhet börjar inifrån, jul 2017

En hållbar livsstil

-Om varje beslut bara handlar om dig så kommer du att vid något tillfälle ge upp det.

Så kan vi börja leva en hållbar livsstil

Hållbarhet handlar mycket om att fylla en funktion utifrån goda principer. När samhället står inför förändring efterfrågar vi ärliga och autentiska relationer, genuina produkter och tjänster av mervärde. Allt vi fått lära oss är ju inte sant utan en upprepning av någon annans lära, därför kan det vara lönsamt att ompröva allt vi trodde att vi visste. Tänk bara va bra alla tyckte det var med snabbmatstrenden under 80-talet, alla skulle ha råd att äta ute och nu få mer tid till att umgås…

Vi alla behövs i den hållbara omställningen och det kan kännas svårt för oss att veta var och hur man ska börja delta i den förändringen. Det kan exempelvis handla om att handla medvetna julklappar, stänga teknisk utrustning, anpassa elförbrukning efter behov, handla begagnat, ge bort och laga istället för att kasta, äta mindre kött, bojkotta varumärken eller att sprida viktig information till andra. Men förändringen börjar alltid med insikt och ett beslut.

-När du arbetar från insidan ut i dig förstår du varför, hur och vad.

Se den klockrena kortfilmen om hur resurserna långsiktigt kan bevaras. Nedan fortsätter texten på temat förändring.

Så kan du enklast börja med din förändring:

1. Acceptera utgångsläget! (Att du gjort vad du har kunnat utifrån din kapacitet och kunskap där och då)
2. Rota din anledning! (När du arbetar från insidan ut i dig förstår du varför, hur och vad)
3. Hitta din förbättringspotential! (Gör ett beslut att ändra en sak)
4. Följa upp den förändringen! (Öva, öva, öva för att bygga nya motorvägar i hjärnan)
5. Repetera. (Ge inte upp för det är okej att vara både vara god eller framgångsrik och samtidigt under förbättring)

 

Och belöningen som väntar är valfrihet.

Vi kan alla frigöra oss från otjänliga mönster. Att skapa förändring kan ge insikter om samband mellan tanke, känsla och beteende. Att göra en inventering över hur väl våra värderingar stämmer överens med våra beteenden är kanske särskilt aktuellt inför nyårslöftet. Tanke och känsla samspelar nära med varandra och anknyter till ett lager till som ofta fått stå åt sidan! Kan ni gissa vilket?

 

Tips till dig som vill skapa förändring:

  • Se till att dina värderingar och ditt beteende går i linje med varandra
  • Lär dig orsakssambandet till förändrat beteende
  • Träna hjärnan och kroppen att skapa förutsättningar att ta dig närmare ditt mål

 

Det som så ofta glöms bort är energin i rörelse i kroppen, alltså varje liten del av kroppen som signalerar till hjärnan. Detta påverkar i stor utsträckning hur vi känner oss och således hur vi tänker. Dessa signaler kan ta sig i uttryck som förändringar i puls, andning, matsmältning, sömn, hormonproduktion osv. och är svåra att upptäcka för en ovan. Det är först när vi blivit medvetna om signalerna och lärt oss behärska dem som kan vi frigöra kraft som leder oss mot våra mål. Exempelvis kan vi genom att medvetet träna på andningen tala om för kroppen att inte skicka signaler som gör att vi reagerar i affekt.

Kroppens energi i rörelse, alltså kroppens signaler till hjärnan, är en uråldrig kunskap som vi lärt oss att glömma. I denna video kan man kanske skaffa sig en större förståelse för hur man behöver arbeta med förutsättningarna till förändring.

 

-Kan du komma på någon annan uråldrig kunskap som vi lärt oss att glömma?

 

 

No Comments

Post A Comment