LUCKA 31 - Årets viktigaste löfte - Karmakontot
29941
post-template-default,single,single-post,postid-29941,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-3,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

LUCKA 31 – Årets viktigaste löfte

Det viktigaste nyårslöftet

“Jag valdes för att representera medborgarna i Pittsburgh, inte Paris,” förklarade Trump i juni i år. – Och jag, jag valdes att komma till denna värld för att sköta om allt som inte kan tala för sig själva, som djuren, träden och haven.

Våra industrialiserade samhällen driver vår jord mot obotbara konsekvenser och klimatförändringen är inte längre någon avlägsen risk för framtida generationer.. Exempelvis har, som svar på miljöskador som orsakats av den ökade turismen, landet Palau författat ett löfte om ett bevarande, vilken stämplas in i varje besökares pass och måste undertecknas innan landets inresa beviljas.

I 10 000 år har jorden fungerat som ett stabilt hem och jordens förmåga att återhämta sig och motstå konsekvenser är ett gemensamt arv. Och varje levande varelses grundläggande rättighet. Jordens motståndskraft är faktiskt det vi ultimat delar gemensamt, men nu kan vi med säkerhet säga att jordens motståndskraft är i fara. Att skydda jordens motståndskraft måste därför bli prioritet för alla 2018 och vi behöver en fundera på hur vi som en jordens invånare kan skapa förutsättningarna för att bidra till den rätta ambitionsnivån.

Här kommer några förslag på årets viktigaste nyårslöften. Fyll i: År 2018 ska jag…

…tänka på miljön vid val av inköp för det är de små sakerna som spelar stor roll.

…spara vatten, använda full kapacitet när jag diskar och tvättar och jag ska inte låta vattnet rinna i onödan när jag tvätter i duschen och borstar tänderna.

…spara el och få alla i familjen involverade. Jag ska ha för vana att stänga av lampor och apparater samt placera inte varm mat i kylskåpet. Jag väljer energieffektiva alternativ.

…köpa mindre. 20 procent av världens befolkning förbrukar över 80 procent av jordens naturresurser och min besatthet med att handla bidrar till miljöskadorna, därför så handlar mitt nyårslöfte om att handla efter en ny princip.

…gå, cykla, åka kollektivtrafik och gå med i bilpool, för bilar står för en betydande mängd utsläpp av växthusgaser.

…köpa ekologiskt. Jag ska köpa organiskt livsmedel och icke-GMO produkter som är fria från antibiotika, tillsatta hormoner och kemikalier. Ekologiskt jordbruk släpper inte ut gödselmedel i omgivningen, så förutom att jag äter renare och säkrare mat stöder jag den etiska och humana behandlingen av djur.

…minska avfallet. Eftersom ett minskat avfall börjar i butiken, så köper jag bara vad jag behöver och letar alltid efter produkter med mindre förpackning. Jag ska ha för vana att alltid sortera. Jag ska planera inköp i förväg eller köpa hem en matkasse samt ska jag ge bort saker som jag inte använder.

..äta mindre kött, för min och planetens hälsa. Köttproduktion, bearbetning och distribution förorenar luften och vattnet. Djurhållning tar upp mark och förbrukar vattenresurser som annars kan användas för att odla mat till fler.

…köpa lokalt istället för produkter från andra sidan jorden som kräver hög användning av fossila bränslen. Jag ska gynna lokalt jordbruk, marknader och lokala produkter framför köpcentrum och massproducerat.

…återvinna glas, papper, kartong, mat, metall, batterier och köpa en kompostkorg för att göra matavfall till jord.

…involvera mig genom att ta ställning för miljöfrågor, natur, djur, eller politik. Jag ska knyta ihop människor i organisationer och jobba för förändring.

 

Kommentera gärna med era egna nyårslöften för att inspirera andra!

 

Karmakontot önskar er ett Gott Nytt År!

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment