LUCKA 29 - Börja leva lite mer
29899
post-template-default,single,single-post,postid-29899,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-3,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
För människor kan denna omställning vara djupt nödvändig för den hållbara framtiden där matbrist är ett faktum och samarbete en strategi för överlevnad.

LUCKA 29 – Börja leva lite mer

Vi är tacksamma och älskar vårt liv i Sverige, men det är något som börjar krypa närmare. Vårt “hem” är ofta begränsat till våra husets fyra väggar. Vi hälsar på våra grannar men vi känner dem inte.

En längtan efter meningsfulla relationer stärks till följd av våra individualiserade liv.

Under hundratusentals år togs våra barn hand om av såväl far- och morföräldrar, mostrar, farbröder, kusiner, grannar och andra medlemmar av samhället. Alla interagerade med dem och gav sitt unika perspektiv till barnets samlade kunskap och differentierade uppfattning om livet. Genom de många perspektiven kan ett barn finna och kalibrera sin egen kompass, och är därmed inte lika utelämnad till ett begränsat perspektiv. Riskerna med ett barn med begränsade perspektiv är många, men kanske ännu större för samhället vars kunskap går förlorad. När kunskapens mångfald är hotad, hotas även vår fria vilja vilken endast kommer med kunskap och erfarenhet. Det vore intressant att se kopplingen om människans rastlöshet och ångest relaterad till den fria viljan att lära genom att ströva och leka bland vänner och familj över generationer. Så som våra förfäders historia också är berättad…

För hundra år sedan började människor avvisa samhällen som upplevdes krävande i jakt efter friheten för sin individualism. Nu lämnar fler och fler det individualistiska samhället på jakt efter det kooperativ eller kollektiv som bäst ger utrymme för individuella uttryck och fri gemenskap. Överallt startar nya rörelser av ekobyar, kooperativa boenden, genomtänkta och experimentella samhällskonstellationer. För många kan denna omställning vara djupt nödvändig för en hållbar framtid, i vilken matbrist beror på kunskapsbrist och samarbete utgör strategi för överlevnad.

Här kommer några exempel på alternativa sätt att bosätta sig och det finns många flera så tipsa gärna!:

Stjärnsund

Delsbo

Järna

Änggärdet

Skogsnäs

Lagnö-Bo

Vegan Hills (Portugal)

Håga Ekoby

Drömgården

Circelbo (Danmark)

Röstånga

Kollektivhuset RIO

 

Hur kan vi bli mer fria att ge tid till sådant som verkligen betyder något? Hur ska vi annars samla evidens för ett bättre sätt att leva?

 

 

No Comments

Post A Comment