LUCKA 27 - Återbruka dina julklappar
29847
post-template-default,single,single-post,postid-29847,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-3,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
återbruk, dagen för regifting, regift, 27 december, välgörenhet, present med välgörenhet, återbruka julklappar

LUCKA 27 – Återbruka dina julklappar

Idag 27 december firar vi Nationella Regifting-dagen!

Att ge vidare eller ”regifting” betyder att ge vidare något som vi fått under julhelgen men som inte ökar annat än vårat eget överflöd, eller som riskerar att bli en hyllvärmare. Många av oss kan nog räkna någon av årets julklappar som en ”missfit”. Det kan till exempel handla om att storlek eller färg varit fel, att vi fått en dubblett eller något som vi inte kan få användning för av andra anledningar. Istället för att sakerna blir liggande och oanvända borde vi ge bort dessa presenter till någon som verkligen får nytta av dem, genom ”regifting” eller återbruk av presenter gör vi verklighet av vårt mer hållbara sätt att fira jul.

En regifting-gåva är alltså en present som återbrukas i en present till någon annan, som förstås inte känner till att innehållet redan varit föremål som gåva till den som varor som ger den. Tidigare har “regifting” och återbruk av presenter varit omdiskuterat, hur vida det varit moraliskt korrekt att ge bort något som man fått, eftersom detta kan tolkas som ett otacksamt beteende eller illojalt mot ursprungliga givaren. Drivkrafterna bakom ”regifting-trenden” är ändå huvudsakligen välgörande och ökar hela tiden med det växande antalet individer som upplever ett överskott för sina behov.

Att återbruka presenter har vuxit att uppfattas övervägande positivt tack vare den ökade miljömedvetenheten som uppmuntrar till ett minskat resursslöseri.

Idag på nationella regifting-dagen ger vi extra fokus till IMT.

Insamlingsstiftelsen mot trafficking som arbetar direkt med familjer i Sverige som drabbats av trafficking. Donation via Karmakontot går direkt till IMTs Barnfond där barn som varit vittne till våld, inte minst till att deras mammor utsatts för våld har en ökad benägenhet att reproducera våldet eller att själva utsätta sig för våld. Ett sätt att förebygga våld, som människohandel är, är att ge stöd till brottsoffren att återfå värdighet i sina liv. IMTs fond för barn i människohandel hjälper direkt genom att stödja individer och insatser till den speciellt utsatta gruppen barn eller ”brottsoffer i andra led”.

Ur fonden finns det utrymme att stödja direkta barninsatser. Barninsatser kan se väldigt olika ut: barnbidrag, pengar till varma kläder, bidrag för att kunna gå med i en idrottsförening eller stöd för att kunna anlita advokat om familjens situation kräver detta.

Alla gåvor till Insamlingsstiftelsen Mot Trafficking via Karmakontot går hela dagen oavkortat till Barnfonden!

 

 

No Comments

Post A Comment