LUCKA 17 - Alla kan vara hjältar
29445
post-template-default,single,single-post,postid-29445,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-3,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

LUCKA 17 – Alla kan vara Hjältar

Alla vill göra skillnad och påverka i livet.

Vår värld är full av orättvisa och mörker, så varje dag runt oss finns det de som behöver hjälte. Under årtusenden har mänskligheten blivit förtrollad av hjältehandlingar. Det lokala är närmare att hjälpa än det globala, kanske av samma anledning som den individ som behöver hjälp snarare än de stora massor människor i nöd. Där vi inte känner att vi kan göra någonting meningsfullt, att behovet är outtömligt, så vi tenderar istället att gå tillbaka och se det som en abstraktion.

Vissa människor missförstår begreppet hjälte, de tror att han eller hon är någon som har övernaturlig makt, men det är fel eftersom en hjälte kan vara någon av oss. Det spelar ingen roll om man har mirakulösa förmågor, för det handlar om att ha mod och beslutsamhet att reagera ordentligt på rätt tid och plats.

Smarta ledare och organisationer vill omge sig med lösningsorienterade, därför vinner vi som fokuserar på lösningar genom att vi inspirerar med optimism och engagemang. Och alla blir hjältar.

Vi alla har potential för heroiska handlingar och att det finns saker vi kan göra för att förbereda oss för att öka chanserna för att vi ska bli använda i en sådan situation. Faktum är att när vi har tillräckligt många hjältar betyder det att vi har en bra chans att förändra världen och övervinna mörker.

Om vi pratar om psykologiska fallgropar (det korta belöningssystemet, hjärnans motorvägar och våra automatiska vanor) som motståndskraft till det goda, kan vi börja förändra destruktiva mönster. Ett välkänt fenomen är när många människor står tittar på en incident, leder det till en mindre sannolikhet av att någon kommer att ingripa. Med denna extra kunskap kan vi koppla belöningen till ett annat agerande.

Det är ett specifikt område i hjärnan som aktiveras när man gör välgörande handlingar, samma område som är aktivt vid nöje och andra belöningar. Det är någonting som vi alla har nytta av, och i framtidens utbildningssystem kommer vi säkert kunna stimulera människor att gilla det ännu mer.

Det ska vara gött att hjälpa till! Det är Karma.

hjälte, alla kan vara hjältar, 17 december, nyårskalender, snällkalender, göra skillnad

No Comments

Post A Comment