LUCKA 11 - Dagen för våra berg
29332
post-template-default,single,single-post,postid-29332,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-3,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Bergens dag

Idag är det dagen för livets källa, -våra berg

De största floderna rinner i bergen och därifrån kommer det mesta av färskvattnet som vi dricker. Vi och andra djur är beroende av den nederbörd som faller i bergen som har inverkan på land, sjöar och hav. På många platser ligger snö som fallit under vintern kvar och ger långsamt ifrån sig livsavgörande fukt under vår och sommar. I torra delar av världen, är man hänvisad till konstbevattning, samlat vatten från snö som smälter på mer avlägsna berg. Vegetation på bergen absorberar regn och gör att vattnet sakta kan rinna ner i stället för att orsaka förödande översvämningar.

Bergsregioner är extra känsliga och utsatta vid extrema väderhändelser, vilket under de kommande årtiondena förväntas att öka. Temperaturerna i Centralasien stiger och stora delar av glaciärerna från Centralasiatiska berg beräknas att ha försvunnit år 2050, vilket sätter närliggande samhällen i risk att förlora alla sina investeringar. Man kommer att behöva finna ut fler lösningar som stärker förutsättningarna för samhällena där att kunna stanna kvar för det är lokalsamhällen som utgör områdenas beskyddare. Vi behöver lokalbefolkningar i bergen så att de kan fortsätta verka i opposition mot de snabba besluten i landfolkens politik.

De har en samlad ekologisk kunskap … jämförbar med den som finns i vetenskapliga bibliotek. Den här kunskapsbanken måste bevaras på samma sätt som alla andra tillgångar i bergen.” Alan Thein Durning vid Worldwatch Institute

Bergsområdenas svåra tillgänglighet har gjort att människans inverkan begränsats, vilket lett till att bergen oftare utgör en fristad för djur och växter.

En tredjedel av alla skyddade områden i världen ligger i bergstrakter och tack vare stöd till exempelvis Rädda Regnskog kan vi skydda livets källa. Idag går nyhetskalenderns fokus till Rädda Regnskog och när du donerar dit går hela beloppet oavkortat till deras livsavgörande insatser!

 

 Föreningen Rädda regnskog verkar för att tropisk skog skyddas, och i skogligt utarmade områden, återställs och bevaras på ett respektfullt sätt och i nära samarbete med lokal befolkning.

Föreningen har räddat över 1000 hektar regnskog

 

Tänk på!

Det har blivit mycket populärt att åka på resmål till bergssamhällen och destinationer med naturturism men en massturism kan också leda till förödande konsekvenser!

Vi kan alla vara en del av hotet mot våra känsliga ekosystem, eller bli en del av lösningen.

No Comments

Post A Comment