LUCKA 10 - Mänskliga rättigheter och Nobelpris
29311
post-template-default,single,single-post,postid-29311,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-3,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
andra advent, nobelpris, Nobel 2017, beteende ekonomi, dagen för mänskliga rättigheter, Richard H Thaler, nudge, nudgeteorin

Dagen för Mänskliga rättigheter

Idag välkomnar vi andra advent och ger fokus till temadagen för Mänskliga rättigheter. Dessutom synar vi både fram och baksidan av forskningen bakom Nobelpriset i ekonomi.

 

 ”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap”.

 

Den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna antogs den 10 december 1948. Och 2015 var ett avgörande år för de globala målen. Idag har FNs deklaration om Mänskliga Rättigheter översatts till över 350 språk och hundra afrikanska språk. Världens länder har enats om att vi alla ska bidra till hållbarhetsarbetet för att kunna säkra en framtid. Eftersom hållbarhetsmålen är konkreta och lätta att förstå har många startat initiativ för att ändra våra sätt att leva, men fortfarande saknar människor över hela världen grundläggande rättigheter. Rättssystemet är svagt och yttrandefriheten är hotad i många länder.

Idag den 10 december 2017 vinner den 72-årige amerikanen Richard H Thaler, professor i beteendeekonomi, årets Nobelpris i ekonomi. Han får ekonomipriset för att ha ”inkorporerat psykologiskt realistiska antaganden i analyser av ekonomiskt beslutsfattande”. I motiveringen skriver Kungliga vetenskapsakademin att Thaler ”utforskat konsekvenser av begränsad rationalitet, sociala preferenser och brist på självkontroll” och hur faktorerna påverkar både privatekonomiska beslut och marknader.

Men vad är ”nudgeteorin”? Fungerar det faktiskt? Och ska vi bry oss?

Konceptet är ett politiskt skifte som uppmuntrar människor att fatta beslut som ligger i deras breda intresse. Det handlar inte om att straffa människor ekonomiskt om de inte agerar på ett visst sätt. Det handlar om att göra det enklare för dem att fatta ett visst beslut.

“Genom att veta hur folk tänker kan vi göra det enklare för dem att välja vad som är bäst för dem, deras familjer och samhälle” Richard Thaler och Cass Sunstein i sin bok Nudge, som publicerades 2008.

 

Mer om forskningen i en mer lättsam intervju hittar du nedan via BigThink.

Det kan kännas oundvikligt att forskningen, om hur människor fungerar, kommer till gagn för dolda agendor. Låt oss istället förenas med ett högre syfte än så. Hur skulle vi till exempel kunna nudgas till ett större innanförskap?

 

Dagens fokus går till KRIS, kriminellas revansch i samhället för deras arbete med att stötta människor i utanförskap att bidra till samhället. Vi får aldrig sluta tro på människors förmågor att växa.

 

No Comments

Post A Comment