Hoppfullt i Kondayankuppam - Karmakontot
27945
post-template-default,single,single-post,postid-27945,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-3,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Hoppfullt i Kondayankuppam

Fortsätt läsa om Pernillas resa till Indien och besöket i byn Kondayankuppam som Hand in Hand India arbetat i under snart två år. Blogg Del 2 av 3.


 

Det var en obeskrivligt fin upplevelse att komma till Indien och byn Kondayankuppam. Det är fantastiskt att se hur mycket Hand in Hand och invånarna i byn har gjort under de här nästan två åren som projektet “the Village Uplift Program” har pågått och det är tydligt att livskvaliteten för invånarna i byn ökat. Trots att många är mycket fattiga fanns där mycket hopp och glädje, en fin byanda och en struktur med skolor och ett byråd. Vissa lever ungefär som man gjorde här för hundra år sedan och det är lätt att se saker som kan göras för att höja livsstandarden och göra livet enklare och bättre i byn. 

 

IMG_5972

Varmt välkomnande av byns invånare och ledare

Hand in Hands huvudkontor i Indien ligger inte så långt från byn Kondayankuppam och Hand in Hands personal visade oss runt och tolkade mellan Engelska och Tamil, som är det huvudsakliga språket i området Tamil Nadu. I byn arbetar Hand in Hands personal och några lokala bybor som rekryterats under projektets gång. En av dem är Suddha som är utsedd till byns mobilizer. Hon är ansvarig för att förändra attityden hos invånarna i byn så att förändringarna som görs blir långsiktiga och att kunskapen når fram och lever vidare. Innan hon började arbeta med Hand in Hand för snart två år sedan arbetade hon inom jordbruk. 

 

indienkarmakontot6

Vi visar Suddha och några skolbarn vart Sverige ligger i förhållande till Indien.

 

Mikrolån och utbildning hjälper kvinnliga entreprenörer

Vi träffar först en kvinna som har fått mikrolån och startat en verksamhet där hon samlar in mjölk från byns invånare som hon mäter kvalitet och fettnivå av innan hon tappar upp mjölken i kyltank. Den som lämnat in mjölk får då betalt beroende på fetthalten av den inlämnade mjölken.

 

Namnlöst-1

Mikrolån gör det möjligt för kvinnliga entreprenörer att starta sina egna företag

Uma är en annan kvinna har tagit två mikrolån för att öppna en liten butik. Här säljer hon lite av varje och hon berättar att butiken går bra men att det är lite kunder efter klockan tio på förmiddagen.

IMG_6051

Uma driver den lilla butiken och övar sig på sömnad när affärerna går trögt.

För att försörja familjen med två döttrar och en man som jobbar inom jordbruk behöver hon en ytterligare inkomst. Därför har hon gått med i syutbildningen som öppnats och hon är med i den andra gruppen av kvinnor som utbildas på de tio maskinerna. Efter utbildningen är planen att gå ihop med flera kvinnor för att ta sig an en större order från något företag. Då kan kvinnorna sy hemma i byn och skicka de färdiga kläderna tillbaka till företaget.

 

indienkarmakontot4

Kvinnorna för börja träna på de lite enklare maskinerna, Uma syr på en av de avancerade maskinerna i bilden till höger.

Den första gruppen kvinnor har just fått sina certifikat och kan nu starta sin egen syverksamhet eller sy kläder på uppdrag av företag. En kvinna i byn bjuder oss till sitt hem där hon har startat sin egna verksamhet och syr upp kläder åt kunder. Hon har ungefär två till tre kunder per månad och arbetar deltid samtidigt som hon tar hand om de två barnen, hennes man arbetar som jordbrukare.

 

IMG_6220

Tack vare sömningsutbildning och ett mikrolån har hon kunnat starta sin egen verksamhet

Idag är den ena dottern hemma med feber och håller sig nära mamma medan hon ska sy en blus i ett av de två små rummen i deras hus som mannen byggt. Här saknar de rinnande vatten, toalett och lagar mat gör de över öppen eld. El är framdraget och de har en liten tv.

 

Clean stoves

Dr. Joe som arbetar på huvudkontoret för Hand in Hand berättar att de är mitt i testfasen av ett stort projekt där de ska distribuera klimat- och hälsopositiva ugnar till flertal byar. Tack vare att dessa “Clean stoves” minskar koldioxidutsläppen kan projektet kombineras med ett carbon credit program där företag betalar för att kompensera sina koldioxidutsläpp genom att stödja projekt som detta. Röken som kommer från vanliga öppna eldar orsakar också hälsoproblem som astma och problem med lungorna.

 

IMG_6237

Matlagning sker oftast över öppen eld men förhoppningsvis snart med Clean stoves

 

Kompostering och naturliga bekämpningsmedel

Några andra kvinnor visar upp sin kompost som de byggt vid trädgården bredvid deras hus. Kvinnan berättar att de fått instruktioner av Hand in hand om kompostering och att de också lärt sig göra tre sorters jordförbättrare och bekämpningsmedel av urin, kodynga och andra naturliga och tillgängliga ingredienser som blandas ihop. Innan de använde naturliga jordförbättrare och bekämpningsmedel användes kemikalier. De är mycket positiva till komposteringen där de lägger både mat- och trädgårdsavfall.

 

IMG_6270

Hon är ansvarig över komposteringen och har fått utbildning av Hand in Hand

indienkarmakontot1

Kompostjord och tre sorters naturliga blandningar används istället för kemikalier som jordförbättring och mot skadedjur.

 

Ökad hälsa tack vare renoverade sanitetfaciliteter

Byn har en gemensam facilitet för kvinnor med duschar, toaletter och tvättmöjlighet. Innan Hand in Hand startade programmet i byn hade den inte använts på flera år då ingen hade ansvar för underhållet och skicket hade gjort den obrukbar. Vid bristande sanitet sprids parasiter och bakteriesjukdomar lätt vilket medför stora hälsorisker. Nu har det renoverats och det finns en anställd som tar en liten avgift per familj och månad för att underhålla faciliteterna. För de flesta i byn är det här den enda platsen att gå på toaletten.

 indienkarmakontot5

Den nyrenoverade faciliteterna ökar hygien och hälsan för invånarna i byn.


Djupare dammar samlar mer regnvatten

I byn fanns sedan tidigare ett par dammar som grävts ut för att kunna bevara vatten när monsunregnet kommit. Den ena dammen har man nu grävt djupare och större för att vattnet ska räcka längre under de långa tiderna av torka. Senast det regnade var i november och den nya dammen väntar på att testas för första gången, men det kan dröja innan nästa regn kommer.

indienkarmakontot2

Dr. Joe visar den utgrävda dammen som väntar på nästa regn. I kranar längs gatan kan invånarna hämta vatten gratis. 

 

Skolbarnen i högstadiet har fått rent vatten och nya toaletter

Byn har en lågstadieskola, en högstadieskola och ett dagcenter för barn från två år. I lågstadieskolan har väggarna målats om och är fyllda av lärorika bilder och ord på tamil och engelska som är de två huvudsakliga språken som talas. Barnen lär sig engelska från första klass. I högstadieskolan har en ny vattenreningstank installerats i ett av klassrummen där barnen kan fylla på sina vattenflaskor. Det gör att många tungmetaller och bakterier försvinner vilket minskar sjukdomar.

 

IMG_6107

Man valde att installera byns enda vattenreningstank i högstadieskolan för att öka hälsan hos skolbarnen

En helt ny toalettfacilitet har byggts, en för pojkar och en för flickor då de tidigare toaletterna var i mycket dåligt skick. Nu har barnen alltså fått hygieniska toalettmöjligheter och rent vatten, något som minskar bakteriespridning och ger ökad hälsa. I ett av klassrummen pågår en utställning av science projekt och barnen visar stolt vad de gjort; allt från ett litet vindkraftverk till hälsonyttan av olika örter och växter. Vad de lär sig kan de sedan berätta hemma för sina föräldrar.

   indienkarmakontot3

Stolta skolbarn visar upp sina projekt, litet vindkraftverk till vänster och olika örter till höger.

 

Citizens center och IT-utbildning

Byn har en gemensam byggnad där man startat självhjälpsgrupper och hållt utbildningar och där hittar man också ett litet bibliotek och datorer med internetuppkoppling. Det är viktigt för byn att ha en plats där de kan hjälpa varandra att utveckla en mer hållbar livsstil. Hand in Hand har tillsammans med ledarna i byn byggt upp en struktur och bidragit med datorer och böcker.

IMG_6312

Nya böcker i biblioteket, dessa är förberedande för ungdomar som siktar på vidare studier, ofta inom matematik och IT. 

 

Ekologisk odling inspirerar i nätverket “Farmers Club”

En grupp jordbrukare har gått ihop och startat ett nätverk där de träffas en gång i månaden för att utbyta tankar och erfarenheter. De har fått utbildning från Hand in Hand och de berättar stolt att de nu fått en godkänd certifiering för att börja sälja ekologiska grödor. Odlingarna ligger runt omkring byn.

IMG_6339

Risfält i Kondayankuppam

 


I nästa blogginlägg (3/3) svarar jag på mina frågeställningar från första inlägget och reflekterar över fortsättningen och framtiden.

Läs första delen av tre om resan med Hand in Hand India här

Läs mer om Hand in Hands byprojekt här

Bilder: Pernilla Larsson

 

No Comments

Post A Comment