Ojämställd konst i det offentliga rummet
26771
post-template-default,single,single-post,postid-26771,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-3,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Konst i offentliga rummet

 

”Kan vi kvotera till styrelsepositioner och universitet kan vi kvotera i konsten”

Kvinnliga konstnärer får sämre betalt och ges mindre utrymme i staden att visa upp sin konst. Utvärderingar visar att samhället konst normaliserar gammalmodiga värderingar vilka strider mot vår moderna tids värderingar och kan därmed verka hämmande och bakåtsträvande. Ett tydligt exempel är att de allra flesta kvinnliga statyer står avklädda. Avklädda kvinnor vittnar om ett gammalmodigt och ojämnställt Sverige. -Här vi kan bli bättre på att ge utrymme för konst utifrån moderna värderingar och därför kan kvotering vara ett väldigt bra förslag anser Helena Brandt som är genusvetare och utvärderare av Malmö konstkompass ur ett jämställdhetsperspektiv år 2012. Elisabeth Kamél skriver i sin prisbelönta bok om projektkommunikation att ”Det är vårt ansvar som sändare att se till att vårt budskap når fram och att mottagaren lyckas med sin uppgift att förstå”.

 

Karmakontot vill se moderna värderingar i statsfinansierad konst för offentlig konst är en fantastisk möjlighet att visa samhällets värderingar kring utveckling, jämställdhet, mångfald, jämlikhet, tillgänglighet, rättvisa och hopp. I en orolig tids-era skulle aktuell konst i det offentliga rummet kunna förmedla viktiga budskap till sin omgivning. Karmakontots förslag till politikerna är därför att man inför transparenta konsekvensanalyser gällande offentligfinansierad konst.

 

Melita Causevic, minnesmärkets idébärare och föreläsare från Malmö, Karmakontot Ideella Förening

Erika Brandt, Utvärderare och projektledare för hållbart lärande, Karmagåvan Ek. För.

Päivi Söderman, Barnläkare, Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset

Pernilla Larsson, Innovativ produktutvecklare med fokus på hållbarhet, Karmagåvan Ek. För.

Helena Brandt, Demokratikonsult och utvärderare av Konstkompassen i Malmö utifrån ett köns och diskrimineringsperspektiv 2012

No Comments

Post A Comment